Vaarroute Impressies IP24

Juli 2005

Dokkumer Nieuwe Zeilen naar Den Oever

Vertrek van Jachthaven Lunegat gelegen in het Lauwersland aan het dokkumerdiep bij de vaarroute naar het lauwersmeer, waddengebied en de en “ staande mastroute” naar Harlingen en Friese meren.

 

Deze impressie beschrijft de route via Dokkum, Leeuwarden,Harlingen, stukje Waddenzee en IJsselmeer naar Den Oever.

Geplande tijd 2 dagen met overnachting in Harlingen.

Crewman Bouke

Experience;

Keeping ships floating!

Crewman Woud;

Experience;

Just name it !!

Captain Jos

Experience:

Deepsea tripper over the world incl. Canadian/USA Lakes.

Een paar proefvaartjes daargelaten op het Lauwersmeer was dit de 1e grotere reis voor de IJsvogel nadat ze een grote beurt had ondergaan in 2003 en 2004. Nieuw dieseltje, kielbalk en een aantal andere zaken.

s’Morgens om ca 9.30 uur hijsen wij onszelf aan boord ,diesel gestart., vóór en achter en Jachthaven Lunegat uit Dokkumer Nieuwe Zijlen op. Klein bochtje bakboord uit en we liggen al voor de Nieuwe Sluis  In tegengestelde richting ligt de sluiskolk al vol dus even afwachten.

Na een klein half uurtje kunnen we onze tocht vervolgen via het Dokkumer Grootdiep .De vaart tussen de Nieuwe Zeilen, via Dokkum,Leeuwarden naar Harlingen wordt de staande mast route genoemd. Het Dokkumer Grootdiep biedt een behoorlijk aantal Marrekrite plaatsen. (gratis ligplaats tot max.3x24uur)

Rond 12’n bereiken we Dokkum en we volgen de doorgaande route voor grotere schepen. Bij de westelijke Altenabrug moet E.6,- bruggeld betaald worden. (Brugwachter(es) met hengel en klompje!) Zeiljachten met lange mast moeten hier oppassen en wat bakboord aanhouden bij het passeren van deze brug. (denk om je mast!)

Na een broodje worst bij de Hema in Dokkum varen we via de Dokkumer Ee richting Leeuwarden.

Info over dit traject is op de hierna genoemde link.

Harlingen.

Inde avond bereiken we Harlingen na een regenachtige tocht over het Van Harinxmakanaal.

Gepland is om in Harlingen te overnachten dus we kiezen voor de jachthaven aan bakboordzij NET EEN PAAR METER vóór de sluis naar de buitenhaven.

Uiterst vriendelijke ontvangst daar, paar euro passantenbijdrage. Vandaar naar hartje stad is slechts ’n paar minuten lopen.

Harlingen/Wad

Volgende morgen om half zes op echter ook na het uitwrijven van de ogen blijft het mistig.Alvast naar de sluis waar het advies volgt nog ff niet ‘t wad op te gaan,potdik!

Rond 11-en trekt de mist wat op dus varen maar.

Wad/Kornwederzand

Na ‘n half uurtje trekt de mist nog verder op en wordt de boeienlijn duidelijk zichtbaar. Inmiddels worden we door meerdere schepen gevolgd die kennelijk ook hebben afgewacht. Kornwederzand komt spoedig in zicht en na een kwartiertje worden we geschut.

Kornwederzand/IJsselmeer

IJsselmeer met windkracht 1 (één)!

Zeilen op en motor aan. Breezanddijk voorbij naar het Monument waar we even naar de dagtoeristen zwaaien om vervolgens met een kleine zwaai naar bakboord richting de thuishaven den Oever te koersen.

—o—